Zelfacceptatie

 

Zelfacceptatie is een concept waarover we uit verschillende bronnen horen, maar wat betekent het eigenlijk? En hoe kunnen we het in ons dagelijks leven gaan toepassen? Zelfacceptatie is het vermogen om te herkennen en te accepteren wie je bent. Het is een belangrijke deugd die ons in staat stelt vreedzaam met onszelf te leven. Als mensen vergelijken we onszelf vaak met anderen en hebben we het gevoel dat we tekortschieten als we niet voldoen aan hoe zij ons zien. Om gelukkig te zijn, moeten we ophouden onszelf te vergelijken met anderen en ons in plaats daarvan richten op gelukkiger zijn door te houden van de persoon die we van binnen zijn. Het kan moeilijk zijn om onvoorwaardelijk van onszelf te houden als er zoveel aspecten van onze persoonlijkheid zijn waardoor we ineenkrimpen of ons soms onzeker voelen. We kunnen zelfs af en toe negatieve gedachten hebben over de manier waarop andere mensen ons zien. Maar dat een ander iets aan jou niet waardeert, betekent niet dat iedereen er negatief op zal reageren. Veel mensen worstelen met zelfacceptatie en hebben daardoor niet het gevoel dat ze onvoorwaardelijke liefde van anderen verdienen. Er zijn dingen die je kunt doen die je helpen zelfvertrouwen en vertrouwen in jezelf op te bouwen, zodat je je beter voelt als persoon in plaats van jezelf te kwetsen door je eigen goedheid af te wijzen.

Hoe zelfvertrouwen en vertrouwen in jezelf op te bouwen

Als we opgroeien, wordt ons vaak verteld dat we zelfverzekerd moeten zijn en op onze eigen capaciteiten moeten vertrouwen. Het probleem is dat veel mensen geen zelfvertrouwen hebben of niet op hun eigen kunnen vertrouwen. Ze kunnen een laag zelfbeeld hebben, waardoor ze het gevoel hebben dat ze geen liefde of succes waard zijn. Dat kan een heel moeilijk gevoel zijn. De meeste mensen worstelen wel eens met een laag zelfvertrouwen. We zijn ons er misschien niet eens van bewust dat we een laag zelfvertrouwen hebben, omdat we ons niet realiseren dat het een probleem is. We kunnen ook denken dat een laag zelfvertrouwen normaal is en iets waar we mee om moeten gaan. Als jij dit bent, probeer dan te herkennen wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, want het kan een teken zijn dat je een laag zelfbeeld hebt. Probeer positief te blijven en herinner jezelf eraan dat je liefde en succes waard bent. Een belangrijke manier om zelfvertrouwen op te bouwen is door te vertrouwen op je eigen oordeel. Als je een cadeau voor iemand probeert uit te zoeken, vertrouw dan op je eigen oordeel en kies iets waarvan je denkt dat ze het leuk zullen vinden. Het maakt niet uit wat andere mensen denken. Kies een cadeau waarvan je denkt dat de ander het leuk zou vinden. Dit lijkt misschien gek, maar veel mensen hebben cadeaus uitgezocht die ze niet leuk vonden, omdat ze indruk wilden maken op andere mensen. Als je een cadeau kiest, kies dan iets wat je zelf leuk vindt, niet alleen iets wat de ander leuk zou vinden. Als je iets nieuws probeert waarvoor je vaardigheden of kennis nodig hebt die je niet hebt, vertrouw dan op je eigen oordeel en kies iets waarvan je denkt dat je het kunt. Weersta de druk om lid te worden van een team of aan een bepaalde activiteit deel te nemen alleen omdat anderen het doen. Word lid van een team of neem deel aan een activiteit omdat je denkt dat je het leuk vindt. Zo bouw je vertrouwen op in je capaciteiten. Vertrouwen op je eigen oordeel en iets kiezen wat je leuk vindt in plaats van iets wat anderen doen, is een belangrijke manier om zelfvertrouwen op te bouwen.

Zelfcompassie: een essentiële factor voor zelfacceptatie

Zelfcompassie is het vermogen om liefdevolle vriendelijkheid en vriendelijkheid voor jezelf te beoefenen. Hierdoor kun je je gebreken, tekortkomingen en zwakheden met mededogen accepteren in plaats van erdoor gekwetst of jaloers te worden. Zelfcompassie heeft vele voordelen. Het zal je helpen optimisme te cultiveren, omdat je minder snel in negatieve gedachten en emoties blijft hangen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer zelfcompassie hebben minder vaak een depressie ervaren en minder vaak verslavende copingstrategieën gebruiken. Verder helpt zelfcompassie je om je gevoelens te accepteren als onderdeel van je menselijkheid en je er niet voor te schamen. Wanneer je meer zelfcompassie hebt, zul je jezelf minder snel belachelijke "regels" geven over hoe je je hoort te gedragen. Bijvoorbeeld, je zou jezelf kunnen vertellen "het is oké om een pauze te nemen van het sporten, je hoeft niet de hele 30 minuten af te maken," of "het is oké om een stuk taart te eten, je hoeft niet het hele ding op te eten." Deze zelfvriendelijkheid zal je in staat stellen jezelf op je eigen unieke manier te accepteren en zo zelfacceptatie bevorderen.

Stop met jezelf te vergelijken met anderen

Vergelijking is de dief van de vreugde. Je vergelijkt jezelf misschien met anderen, maar je vergelijkt eigenlijk je huidige toestand met die van een ander. Dat is gevaarlijk omdat je altijd tekort zult schieten in je lijst van verwachtingen. Een ander kan mooier, succesvoller of belangrijker zijn dan jij. Dat is normaal, maar het betekent niet dat je geen liefde of geluk waard bent. Het betekent alleen dat je erop moet vertrouwen dat je liefde en geluk waard bent. Probeer jezelf niet langer te vergelijken met anderen, maar vertrouw erop dat je een uniek en mooi persoon bent die liefde en geluk waard is. Je hoeft niet beter te zijn dan een ander, je hoeft alleen maar te geloven dat je liefde en geluk waard bent.

Conclusie

Zelfacceptatie is een uitdagend en diepgaand onderwerp, maar het is ook een dankbaar en vervullend onderwerp. Van jezelf houden is een langetermijndoel en -reis, maar het is ook een essentieel onderdeel van geluk. We mogen niet vergeten dat zelfvertrouwen en zelfacceptatie niet van de ene op de andere dag ontstaan. Dit zijn vaardigheden die we dagelijks moeten ontwikkelen en leren. Houd in gedachten dat je liefde en geluk waard bent, en dat je een prachtig en uniek persoon bent.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat zelfaanvaarding een proces is, geen momentopname. Het kost tijd en moeite, maar het is het waard. De reis is het belangrijkste deel van de reis. Als je er klaar voor bent, zul je je beter, gelukkiger en zelfverzekerder voelen.